Magasin Substitut

Categories
Nöje&livsstil

Bästa tv-serierna 2020 (hittills)

2020 har varit året där du garanterat haft mest tid att konsumera tv-serier. I och med att coronapandemin inte riktigt verkar lägga sig och du antagligen fortsatt kommer att hålla dig hemma har vi valt ut några av årets (hittills) bästa serier för att göra självisoleringen så dräglig som möjligt.

Succession

Media-patriarken Logan Roy äger tillsammans med sina fyra barn ett av de största medie- och underhållnings imperiumen i världen. I takt med att patriarken och mediemogulens hälsa blir allt sämre intensifieras syskonens kamp om att ta hans plats på tronen.Med fenomenalt skådespeleri och skarp dialog levereras en intressant skildring av en brutal värld bland makt och pengar. Förutom att serien är underhållande och rolig berör Succession även tittaren på ett djupare plan. Författarna arbetar mycket med undertoner, och lyckas få dig att bry dig om karaktärer som till en början verkar fullkomligt vidriga. Bland alla HBO:s ”måste se klassiker” vågar jag hävda att Succession kommer att gå ner i historien som ett av de mest välgjorda familjedrama-serierna sedan millenniumskiftet. Serien har blivit förnyad för en tredje säsong som väntas nå HBO i augusti.

The Last Dance

I Netflix senaste pansarkryssare till tv-serie, The Last Dance, berättas historien om NBA-laget Chicago Bulls topplag från 90-talet med Michael Jordan i spetsen. Berättelsen följer också de före detta basketstjärnorna Scottie Pippen, Dennis Rodman och tränaren Phil Jackson och hoppar liberalt i kronologin där vi får reda på en ny spelares bakgrundshistoria i varje avsnitt. Vare sig du är basketintresserad eller inte är The Last Dance den mysiga arkivbildskompilering du förtjänar under dessa dunkla tider.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Har du inte sett Netflix nya dokumentärserie Tiger King: Murder, Mayhem and Madness så borde du göra det nu. Inte bara för att den duggar memes-tätt i absolut alla sociala medier – utan även för att det är en, ja, overkligt skruvad historia med prima underhållningsvärde från början till slut. 

Dokumentären handlar framförallt om en katt-och-råtta-lek mellan vildjursuppfödaren och tigermannen Joe Exotic samt organisationen Big Cat Rescues starka kvinna Carole Baskin vars makes mystiska försvinnande 1997 undersöks i flera segment under seriens gång. Hur man än vrider och vänder på det kommer Tiger King utan tvekan vara något av det sjukaste du någonsin sett och med det  också en av årets bästa serier. 

The Stranger

Årets mest cliffhanger-täta serie handlar om advokaten Adam Price som lever ett på ytan perfekt småstadsliv med frun Corinne och sönerna Thomas och Ryan. När det plötsligt dyker upp en främling som berättar för Adam att hans fru fejkat hennes senaste graviditet utlöses en slags dominoeffekt av katastrofer. En medvetslös och naken pojke hittas i skogen, det larmas om en alpacka med avhugget huvud på stadens torg och det börjar plötsligt rapporteras om mord i den annars lugna småstaden. Pepprad med plot twists, parallella följetonger och cliffhangers är The Stranger serien som kommer få dig att glömma bort mobilen i åtta avsnitt. 

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Nej, du behöver inte vara en amerikansk fotbollsfantast eller ens veta vad NFL:s Deflategate var för att uppskatta true-crime-dramat vid namn Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez. Miniserien i tre delar handlar om teorierna varför Hernandez, som 23-årig NFL-superstjärna med ett 40 miljoner-dollars-kontrakt med ett av ligans bästa lag, valde ett kriminellt liv.

Serien undersöker vad som kan ha gjort att den tidigare idrottsmannen mördade sin svåger. Trots det inte finns några givna förklaringar är spekulationerna att han blev misshandlad och sexuellt antastad som barn, hade en undangömd sexualitet som svågern fick reda på och led av personlighetsförändringar som resultat av de hårda smällarna sporten förde med sig. 

Normala Människor

I denna skildring av Sally Rooneys bästsäljande roman, Normal People, följer vi hur ungdomarna Connel och Marianne glider till och ifrån varandra under flera år. Ett förhållande som börjar som en oskyldig high school-flirt mellan två personer med helt olika kommer till slut att spela en stor roll under hela deras unga liv. Denna coming of age/dramaserie består av 12 avsnitt och som till största delen utspelar sig i en småstad i Irland. Lenny Abrahamson och Hettie Macdonald som står för den detaljrika och stämningsfulla regin, har lyckats förflyttat denna romantiska novell till ett helt nytt format på ett utomordentligt vackert sätt.

Hollywood

Serien kretsar kring ett gäng filmarbetare som försöker lyckas i ett konservativt Hollywood strax efter andra världskriget. När huvudpersonernas öden korsas på filmbolaget ACE studios får vi följa med när de utsätts för filmvärldens homofobiska, rasistiska och dekadenta byråkrati. Den röda tråden i det hela är att en film om skådespelaren Peg Entwistle, som slängde sig ned för Hollywood-skylten och dog 1932, ska produceras med en kontroversiell rollista. Med en svart manusförfattare, likaså huvudrollsinnehavare samt en halvfillippinsk regissör möter filmproduktionen horder av arga vita motståndare. Trots den tämligen ledsna handlingen är serien snabb, rolig och även en enda stor modeshow av fräsiga 40-talsoutfits – den är trots allt gjord av Glee-regissören Ryan Murphy. (Markus Aamisepp)

The Great

Ett historiskt kostymdrama som tar avstamp i att en ung kvinna (spelad av Elle Fanning), som ännu inte har en aning om att hon kommer gå till historien som Katarina den stora, anländer som en tysk adelsdam till det ryska hovet för att gifta sig med tsaren Peter (Nicholas Holt). Tsaren lider av mindrevärdeskomplex och försöker utan någon större framgång att förvalta arvet av sin företrädare Peter den store. En satirisk komedi som framställer politiska intriger. Skapad av bland annat Tony McNamara som även skrivit manus till den prisbelönade filmen The Favourite. The Great är en serie som bjuder på både storslaget skådespeleri och vackra miljöer i en spännande historiskt tid vilket inte kan bli något annat än en succé. Första säsongen finns på HBO.

The Midnight Gospel

Netflix senaste animerade komediserie, the Midnight Gospel, kommer från Pendleton Ward (skaparen av Adventure Time) och komikern Duncan Trussel. En surrealistisk berättelse som följer utforskaren Clancys resor till olika datorsimulerade universum där han håller intervjuer till sin ”spacecast”. Intervjuerna kommer från Duncan Trussels egna podcast, the Duncan Trussel Family Hour. De tar upp olika filosofier och perspektiv omkring ämnen som droger, döden, existensiell rädsla, meditation och livscykeln. Konversationerna väcks till liv med hjälp av ibland vackra, men ibland rätt störda, psykedeliska visualiseringar. Det är egentligen helt enkelt som att lyssna på en introspektiv podcast medan man tittar på en riktigt bäng tecknad serie. Kanske inte något för alla men definitivt helt perfekt för många.