Magasin Substitut

Categories
Internet

Förstör Internet kultur

Förstörs kulturer av internet?

Internet har varit en del av samhället sedan början på 2000-talet. En väldigt viktig del, då det har hjälpt samhällets utveckling. Internet har haft många positiva effekter, men hur ser de negativa ut? När allt kan spridas med ett knapptryck, vad händer då med våra kulturer?

Begreppet kultur används ofta och i väldigt många olika sammanhang. Det har definierats på många sätt, just för att kultur är allt i vårt samhälle. Enligt kulturlaboratoriet definieras kultur som ett levnadssätt hos ett helt samhälle, och inkluderar allt från både det humanistiska perspektivet, så som litteratur och musik, till det samhällsvetenskapliga som fokuserar på det antropologiska.

Genom att internet introducerades i samhället har kulturer i olika former fått en lättare spridning. Förr så överfördes kulturer i generationer. Man lyssnade ofta på liknande musik som ens föräldrar och följde de sociala rollerna som tilldelades en. Kulturspridningen förlitade sig på att människor pratade om det. Man delade med sig av kassettband och CD-skivor, och lånade ut böcker till grannfamiljen. Detta gjorde att kulturer kunde vara små och väldigt specifika. Det fanns alla former av subkulturer medan popkulturen blev mer det som staten delade.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Gränsen mellan subkultur och popkultur suddades ut när internet introducerades. Det blev enklare att dela med sig av kulturer och ta del av nya. Spridningen ökade ännu mer när sociala medier kom in i bilden. Nu finns det utrymme för allt.

– Det finns ingen subkultur längre. Det slutade när internet kom. Alla kulturer kan nu vara nästan hur stora som helst och ha flera deltagare över hela världen, säger Thomas Bossius, lektor i kulturstudier på Göteborgs Universitet.

För det mesta har internet haft en positiv utvecklande effekt på kulturer. Människor över hela världen kan delta i kulturer som de kanske aldrig hade fått höra talas om annars.

– Människor behöver inte ens träffas för att kunna delta i en kultur. Det finns Facebook-grupper, och sociala medier har en stor påverkan på hur folk tar del av kulturer, säger Thomas Bossius.

Men de negativa effekterna då? Har kulturer påverkats negativt av internets uppkomst? En framträdande negativ effekt är kulturkrockar. När någon finner en kultur som den inte förstår eller inte håller med. Kulturkrockar är väldigt vanliga men de kan oftast skalas ner till problem i kommunikation och språk. En kulturkrock kan leda till större konflikter som kan ha stor påverkan på samhällen.

Foto: Tomas Oneborg/TT.

En annan aspekt är om kulturer förstördes av internet. En grundande del i subkulturer var att det var någon form av motsägelse till samhället. Samhörigheten av en liten grupp människor med liknande tankar. Nu har de (sub)kulturerna blivit mycket större och den samhörigheten som fanns kanske har bleknat. Det finns heller inget generellt att säga emot, då det mesta har blivit populärkultur.

Kulturer ökar i storlek varje dag, och kulturer som vi tänker dem kommer antagligen inte se likadana ut om några år. Samhället utvecklas hela tiden och nu med en fart som aldrig tidigare. Bara på tio år har sociala medier blivit ett centrum för kultur. Något som man inte kunde tänka sig på 1990-talet. Eftersom allt utvecklas hela tiden är det svårt att se om kulturer har påverkats negativt av internet. Begreppet kultur har ändrats en hel del sedan millennieskiftet och därför är det nästintill omöjligt att jämföra med tidigare kulturer som präglat samhället.

Philippa Fransson