Magasin Substitut

Categories
Nöje&livsstil

Slackline

Livet på spänd lina

Det är det första steget på resten av ditt liv. Du har lärt dig att gå för första gången, ett steg i taget. Underlaget är strävt mot din nakna fot och balansen sviktar. Du är ovanför trädkronorna och ser ut över staden. Nedanför väntar vassa stenar, klippblock och adrenalinet pumpar. Du andas ut. Vad som tog dig till att lära dig gå på nytt är inte längre betydelsefullt.

Det är du, ditt andetag och din lina. 

Det var en gång för länge sedan som människor började att gå på lina. Det har förekommit sedan romarnas tid och även som en koreansk tradition, som kallas Jultagi. Många känner igen det som lindans, vilket är känt inom cirkus.

Den moderna formen av slacklining, som utmärker sig genom att man går på vävband – inte rep eller stål – började med Jeff Ellington och Adam Grosowsky.

Två klättrare i Kalifornien på 60-talet som bestämde sig för att sätta upp en lina gjord av vävband mellan två träd. Slacklining som det ser ut idag föddes där och då. Sedan dess har sporten växt och spridit sig över världen. 

Slackline – olika sätt att gå på lina

Tricklining: Linan används för att hoppa på och göra tricks i luften. Var tidigare överrepresenterad med fokus på att lära sig tricks, men allt fler har börjat vända sig till ett mindre riskfyllt sätt att gå på lina. 

”For tricklining, you are willing to risk your integrity and your balls, until you break or learn the trick”

Nicolas “Nico Airmonkey” Aimone König, professionell slackliner

Longlining: Det är en lina som kan vara upp till flera hundra meter. Var tidigare större än highlining, men farligare. Man är inte säkrad i linan som är uppsatt 2-3 meter över marken och det finns en stor risk att göra illa sig. Skiftet från longline till highline berodde också på att fler längdrekord sattes på highlines. 

Highlining: En lina som är uppsatt högt upp över marken, där man som slackliner är säkrad i linan. Det handlar mycket om att kontrollera sin anding och behålla fokuset.

Yogaslacking: En kombination av yoga och slacklining. Det är en säkrare väg att kunna uppnå ett meditativt tillstånd och man behöver inte vara uppe bland bergen på en highline för att uppnå det.

Resan börjar oftast barfota i en park och blir stegvis allt mer avancerad. Följ med på resan som nybörjare till att prova gå på en lina flera meter över marken, för att sedan möta proffset.

Vågar du?

Din första gång på en slackline

Du går i en park och ser något underligt. En person balanserar på en lina mellan två träd. I närheten finns det fler linor uppsatta högt och lågt, vilket fångar ditt intresse. Du kommer närmare och känner för att prova, men vågar inte riktigt ta steget. En av personerna ser dig och räcker ut handen mot det blåa spännbandet.

“Vill du testa gå på linan?”

Solen skiner mellan trädtopparna och gräset är fuktigt efter nattens regn. I Azalea, Slottsskogen går en grupp med människor barfota. Några balanserar på linor som sitter i olika höjd och andra sitter på gräset med en öl i handen. Det är slackliners som har samlats, vilket de ofta gör när det är fint väder. 

Linnea Krainer är bosatt i Östersund, men är på besök i Göteborg. Hon blev introducerad till slacklining genom sin pojkvän. 

— Vi satte upp två linor i parken hemma i Östersund, en trickline och en vanlig lina som jag fick testa. 

Parkerna är samlingsplatsen för slackliners och är oftast den första kontakten med sporten, men att stanna kvar kräver ett slags fokus. Det som fick Linnea Krainer att fastna för slacklining, var känslan av närvaro, att man är på linan och inte har möjlighet att tänka på något annat.

Klassiskt för slackliners: vattenflaska, karbinhakar och lämnade skor. Foto: Jennifer Augustsson

— När man bemästrar de första skakningar som blir av att man ställer sig på linan för första gången och man får fokuset och kontrollen på linan, just den känslan får en att vilja fortsätta, säger hon.

Tidigare hade Linnea Krainer bestämt sig för att åka hem till Östersund, men tog beslutet att stanna eftersom det skulle sättas upp en highline i Utby. Det är en sak att gå på en lina i parken, men en annan att våga sig upp på en highline flera meter upp i luften.

Det är nästa steg. 

Linnea Krainer visar vägen till var linan sätts upp. Film: Jennifer Augustsson

Hur man sätter upp en highline

Från att öva på en lågt sittande lina med ostadiga steg till att gå med säkerhet på en longline uppe i trädkronorna, känner du dig redo. Det är dags för att prova att flyga istället för att riskera att falla. Det är bestämt att ni ska sätta upp en lina i Utby. Till hjälp har ni en erfaren highliner som kommer att kolla systemet, för att ni sedan ska kunna ta er ut på linan. 

Adam Normark och Adam Guillemard drar, rycker och kontrollerar snören, säkringar och linor. De går igenom sin riggning av linan noggrant. I klätterselen som Adam Guillemard har på sig, är en karbinhake fastsatt med ett snöre som leder till en bult i klippväggen. 

Adam Guillemard står på en klippkant utan att vara säkrad. Eftersom det är riskfyllt att stå utan säkerhet, hakade han senare fast sig.                                    Foto: Linnea Krainer

Bland de största riskerna med att sätta upp en highline är att falla ner från ett klippblock med dödligt utfall. När man väl går på linan är riskerna att huvudlinan eller snöret man är säkrad i går sönder.

Adam Guillemard håller i leashet. I bakgrunden syns huvudlinan, med loopar under sig. Looparna är till för att extra vikt, men är även för säkerhetsskäl. Går huvudlinan sönder, är det den undre linan som räddar ditt liv. Foto: Jennifer Augustsson

Personen som har instruerat dem är Duane Irvin, som har erfarenhet av att sätta upp highlines sedan tidigare. 

Duane Irvin fixar leashet. Foto: Linnea Krainer

Duane Irvin står vid ett träd och kontrollerar snöret som är din livlina, leashet. Det är snöret som är knutet i din sele, samt linan och som fångar upp dig efter ett fall. Han studerar uppsättningen av highlinen noggrant för att kontrollera systemet efter potentiella fel. Det är viktigt att kolla kvalitén på riggningen av linan och återgälda alla de fel som kan tänkas bli. 

— Om du hittar någon punkt, där du inser att om den går sönder så dör jag, då vet jag att jag behöver backa upp det här på något sätt, säger Duane Irvin. 

När uppsättningen är kontrollerad är det säkert att gå på själva linan, och efter att ha kontrollerat säkerhetslinan och knuten är det säkert att ta sig ut på den. 

— Det är säkrare än att cykla i Göteborg, betydligt säkrare än att klättra också eftersom man inte egentligen kan slå sig i något. Så länge man vet att systemet håller så är det lugnt, fortsätter han. 

Duane Irvin berättar även om att han överväger att anordna en workshop i att rigga en highline. Syftet är inte att personer ska rigga en highline på egen hand, utan för att kunna hjälpa till under tiden man sätter upp den.

— Ju fler det är som har kunskap om det, desto fler potentiella fel kan bli upptäckta. Det är en av anledningarna till att jag vill andra ska lära sig vad vi gör, så inte jag är den enda som har koll på systemet eftersom jag också kan göra fel. Gör jag fel då, kan någon dö på grund av det. 

Adam Normark, Adam Guillemard och Linnea Krainer riggar linan.
Film: Jennifer Augustsson

Första gången på linan – hur känns det?

Med darriga ben och fokus i blicken ställer du dig vid klippans kant. Du har lånat en sele, knutit fast dig, bett någon kontrollera knuten och hakat fast dig i linan. Andas ut, andas in. Nervositeten känns i magen och du frågar ännu en gång om det är säkert. Det är dags att rulla ut på linan och du släpper taget om marken. Du ser ner. Det är klippblock, vassa grenar och hård sten som möter din blick.

Duane Irvin står vid trädet, fastspänd och redo att ta sig ut på linan. Efter att ha träffat på sin första highline i Sydney på en highline festival för ett par år sedan, har han kommit långt. Han kommer ihåg hur första gången kändes. 

— Det var det värsta jag har gjort i hela mitt liv. Så, där och då bestämde jag mig för att dedikera det kommande året till att fortsätta, säger Duane Irvin.

Det som fick honom att fortsätta trotsa sin rädsla, var gemenskapen. Han tycker det är en stärkande gemenskap, eftersom det inte handlar om att försöka vara bättre än någon annan till skillnad från andra sporter. 

— Man är lika livrädd varje gång man går upp på linan, så man har ingenting att komma med eftersom man vet hur det var själv, säger han.

En annan highliner på plats är Adam Guillemard som ursprungligen kommer från Frankrike, men flyttade till Göteborg för mindre än ett år sedan. Han har en bakgrund som klättrare och började gå på lina i en klätterhall. Efter det var han fast. Adam gick på en highline för första gången i Hong Kong. 

— När jag tänker tillbaka var inte riggningen lika säker som den är här, men jag var så pass säker på min förmåga att gå på en slackline att jag bestämde mig för att gå på den. Och det gjorde jag, den första gången. 

Att ställa sig upp på en highline

Linan svajar i luften och du befinner dig på mitten av den. Du hakar loss karbinhaken som burit dig och hänger kvar i ena armbågen och benen, som en koala. Andningen börjar att bli tung och dina muskler bygger mjölksyra. Du håller linan med två händer, sträcker ut armarna och hakar fast din ena fot på linan. Du drar upp din höft, lyfter på det andra benet och svingar det över på andra sidan för att skapa momentum. Du är nu på linan. 

Det finns platser i världen där större grupper av highliners befinner sig. Några av de platser som Adam Guillemard besökt utöver Kina är Oregon och Idaho i USA, samt Mexiko. Han berättar särskilt varmt om Smith Rock i Oregon, som han besökte för ett par år sedan. 

Han berättar om människorna han träffade på och nivån på deras skicklighet. Linorna som var uppsatta var svåra att bemästra och de bestämde sig för att sätta upp en egen lina. 

— Vi riggade en 50 meter lina och när vi var färdiga med det, följde vi spåret neråt, kollade upp och såg en kille gå på en highline utan att vara säkrad. Bara för att förklara nivån på dem där, det är väldigt imponerande, säger han.

Under samtalet har Duane Irvin rullat ut på linan och befinner sig på mitten av den. Adam Guillemard och Adam Normark sitter ner, med blicken riktad mot Duane. De är tysta. Han tar sig upp på linan med säkerhet och trycker upp sin kropp, för att hamna i positionen ”chongo”. Spänningen i luften går att ta på – kommer han ställa sig upp?

Duane Irvin sitter i positionen “chongo”, och förbereder sig för att ställa sig upp på linan. Foto: Linnea Krainer

Adam Guillemard fortsätter att berätta om platserna han besökt, att det var inspirerande att vara där och se duktiga highliners. Det han tycker utmärker kulturen och personerna som går på lina, är att det inte finns konkurrens på samma sätt som i andra sporter.

— Det finns en stark tävlingsinriktad sida i klättring, som jag inte känner igen i highlining. Även om du skulle placera ut de två bästa på highlining i världen bredvid varandra, skulle de inte tänka negativt om den andre även om det finns en vilja att vara bäst. De tänker mest att de hjälper sporten att utvecklas och växa. Och so far, respekterar alla varandra, säger han. 

Han vänder blicken tillbaka till linan. Duane lyfter sitt fritt hängande ben och ställer sig upp. Han är nu på linan. 

Att gå på en highline

Du står upp och din kropp kämpar för ditt liv, trots att du är fastspänd i en säkerhetslina. Försiktigt tar du ett steg fram och du försöker hålla i ditt center. Du tar ett steg till. Andningen blir allt högre. Linan rör sig under dina fötter och din kropp känns lätt, du är en del av linans rörelse. Du tar ett steg till och världen upphör att existera. Det finns ingenting annat än du, dina steg och linan. 

Känslan av att gå på en highline verkar följa en röd tråd. Det uppnås ett särskilt fokus som inte går att uppnå på liknande sätt. Adam Guillemard berättar om fokuset som uppnås på en highline.

— Detta slags fokus är så intensivt och jag har aldrig behövt fokusera så pass mycket i något annat. Bara det faktum att du behöver vara så koncentrerad, gör att alla problem försvinner. Det är vackert, tycker jag.

Duane Irvin talar också om fokuset, att det är ingenting annat i universum som existerar, förutom var man befinner sig just där och då. 

— Det finns ingen dåtid, det finns ingen framtid, det finns inget koncept bakom hur många steg du lyckats ta på linan. Det enda som existerar är, jag ska ta ett steg till. Jag ska ta ett steg till, säger han. 

Alla som står på klippan drar efter andan. Duane Irvin vänder sig och faller rakt ner mot marken. Leashet tar emot honom och han gungar, fram och tillbaka. Han ler och skrattar, innan allvaret kommer tillbaka. Han greppar linan i knävecket och drar sig upp på igen.

Hela universum slutar att existera när man är riktigt fokuserad på en slackline, avslutar Duane Irvin.

Att falla från linan och återvända till fast mark

Plötsligt börjar linan att röra på sig och din kropp hamnar ur balans. Dina armar samarbetar med din midja för att behålla balansen. Armarna svingar sig åt höger, snabbt åt vänster och plötsligt känner du fallet komma. Du tappar fotfästet och faller.

Det rycker till i selen och din kropp gungar uppåt i säkerhetslinan. Med det momentum som fallet gav dig, tar du tag i linan igen och slänger upp benen. Du håller fast dig i armbågen och knävecket, med magen mot linan. Du trycker upp dig så nära linan som möjligt, hakar fast dig och förbereder dig för att rulla tillbaka till klippans kant.

Vinden är mjuk mot dina nakna armar och hjärtat slår fort. Musklerna är spända och pulserar. Du sträcker ut dina tår mot klippan och drar in dig sista biten. Du är tillbaka på fast mark och gruppen av highliners applåderar.

Du vågade ta dig ut på linan – och det är vad som räknas. 


En professionell slackliner om highlines

Efter att ha utmanat linan i olika former i flera år, börjar du uppmärksammas av din omvärld. Företag vill sponsra dig och kontrakt för jobb börjar att trilla in från oväntade håll. Tack vare din nyfikenhet, envishet och förmågor börjar världen att öppna upp sig för dig. Du började med ett par vingliga steg på en lina i en park och åker nu världen runt, med din lina. 

Nicolas ”Nico Airmonkey” Aimone König kommer från Chile och arbetar som slackliner i underhållningsbranschen, efter att tidigare ha varit sponsrad som atlet av olika företag. Han är trickliner i grunden, men tvingades till att öva på highlines på grund av en skada. Det visade sig vara något som lönade sig i framtiden. 

— Ibland är det som du tror är en setback, inte det egentligen, säger han.

Nicolas Aimone König kommer ihåg känslan och tankarna han hade om sin första gång på en highline. Han var rädd, andades mycket och hade tunnelseende. Sen var han på andra sidan. 

— De andra frågade om jag skulle gå tillbaka igen, men jag tänkte fuck no. Jag går av linan här, precis nu, berättar han. 

Efter det tog han en paus på ett halvår, men efter att ha skadat sig återvände han till de höga linorna. Han kunde inte göra tricks på en trickline, men det höll honom inte borta från slacklining. Han insåg att han fortfarande kunde gå på tunnare linor, vilket inkluderade highlines.

VALPARAISO, CHILE Nicolas “Nico Airmonkey” Aimone König slår nationellt rekord för högsta urbana highline i Valparaiso, 2016 Foto: Privat

Efter att ha gått på två highlines utan att ramla ned, stötte han sedan på en svårare, som fick honom att falla för första gången. 

— Jag tog två steg och föll, tog några steg till och föll igen. Sen var jag så trött, eftersom man gör av med mycket energi och blir uppstressad, att någon fick komma och hämta mig. Efter det, bestämde jag mig för att komma tillbaka och vinna över linan, säger han. 

Han återvände beslutsamt till linan och försökte igen – och lyckades. Det var då han förstod vad highlining innebar på riktigt. Han gav highlining tid och det möjliggjorde jobberbjudanden i en framtid han inte visste fanns då. 

NICOLAS OM SINA TOP 3 HIGHLINES

Moab, Utah

Året är 2016 och Istället för att vara säkrad i en sele, sitter leashet runt hans fot. “Man kan bryta benet eller i värsta fall dö genom att vara säkrad på detta sätt. Men jag hade en känsla den dagen. Everything was so crisp. Just where it needed to be. That was one of the best feelings.” Foto: Privat

På grund av möjligheterna som erbjuds, Moab i Utah. Allting kändes surrealistiskt. Det fanns också så många olika kombinationer av linor, vilket gjorde det välkomnande för nybörjare, professionella och även meter-freaks. Hela spektrumet av slackliners kan vistas här. 

Farellones, Chile

Ett ställe som är löjligt vackert är i Farellones nära Santiago. Du har kondorer flygandes över dig, kilometer av exponering och berg runtomkring dig. 

Valle de los Cóndores, Chile

Nicolas “Nico Airmonkey” Aimone König går på en highline nära vattenfallet i Valle de los Cóndores. Film: Privat

I Valle de los Cóndores i Chile är linan uppsatt vid ett vattenfall. Vinden slår mot dig hårt ibland och andra gånger är den mjuk. Vattenfallet finns på en plats som gör att vinden blåser vattnet uppåt, så att vattenfallet är omvänt och inte nuddar marken ibland. Thats pretty wild.

Det är ett steg av de många på resten av ditt liv. Du går, ett steg i taget. Underlaget är strävt mot din nakna fot och balansen sviktar. Du är ovanför trädkronorna och ser ut över staden. Nedanför väntar vassa stenar, klippblock och adrenalinet pumpar. Du andas ut kontrollerat. Vad som tog dig till att lära dig gå på nytt är inte längre betydelsefullt.

Det är du, ditt andetag och din lina.

Jennifer Augustsson