Magasin Substitut

Categories
Nöje&livsstil

Johanna Andersson

Tio böcker du inte får missa i karantäntider

Passa på att spendera den extra tiden med en bok. Foto: TT.

En positiv bieffekt av vårens pandemi är att många får mer tid över för att läsa. Några tips på läsvärda upplevelser har därför sammanställts till denna sprakande boklista.

1. Mödrarnas söndag – Graham Swift

Graham Swift skapade en modern klassiker som enligt honom själv kom till honom under loppet av några minuter. Ett helt liv härleds till händelserna som utspelade sig under en enda dag på den engelska landsbygden då tjänstefolket fått en ledig dag för att åka hem och hälsa på sina mödrar. Den föräldralösa Jane Fairchild spenderar den lediga dagen på ett annat sätt.

2. Arv och miljö – Vigdis Hjort

Den norska författarinnan Vigdis Hjort är uppvuxen i en av Norges rikaste familjer. Enligt henne är romanen inte självbiografisk men den har trots det väckt stort motstånd från hennes familj. Ett verk som visar på svårigheterna med att försöka balansera familjerelationer när ett stort svek inte kan uttalas utan att riskera familjens sammansättning. Vackert och sorgligt.

3. Cremé Fraishe – Susanne Brügger

Den danska feministikonens självbiografiska roman slog ner som en tegelsten i huvudet på den danska kultureliten när den utkom 1978. Frågor om relationer och vänskap utforskas i olika delar av världen på ett sätt som fortfarande känns otroligt fräscht.

4. Glaskupan – Sylvia Plath

En ung kvinna får arbete på ett glassigt modemagasin i New York men förtärs trots den yttre framgången av en tilltagande psykisk sjukdom. En välskriven och levande historia trots författarinnans tragiska öde då hon endast en månad efter att boken publicerades begick självmord.

5. Blonde – Jocye Carol Oates

Joyce Carol Oates skriver som alltid med elegant språk och ett otroligt berättarskap fram en gestaltning av den mytomspunna Norma Jean Bakers liv. En fin och spännande roman som visar på människan bakom Marilyn Monroe.

6. Kallocain – Karin Boye

Karin Boye skriver fram en historia där samhällskontrollen når så långt in i människornas skapande av dem själva att den påverkar både val och kärleksrelationer. En ständigt aktuell berättelse som är svårt att glömma.

7. Parfymen – Patrick Süskind

Patrick Süskinds Parfymen är en resa in i människans psyke och luktsinne. Huvudkaraktären Grenouille tar sig fram genom ett smutsigt Paris under 1700-talet med en speciell förmåga. Frågor om vad som skapar en människa och vad som driver mänskligheten genomlyser hela verket. Vackert, välskrivet och tankeväckande.

8. Vem dödade min far – Èdouard Louis

Èdouard Louis anklagelseskrift mot de som byggt upp det franska samhälle han anser skyldigt till hans pappas för tidiga död. En fin och otroligt välskriven roman som tar på djupet och berör den viktiga frågan om klass.

9. Du sköna nya värld – Aldous Huxley

En framtidsdystopi där människor redan från födseln delas in i en bestämd social kategori och de privilegierade intar drogen soma för att hantera verkligheten.

10. Den hemliga historien – Donna Tartt

En otrolig historia som visar på hur sociala påtryckningar och relationer kan få människor att acceptera de mest bisarra premisser för att gruppen ska kunna hålla samman, men vem är offer och vem är förövare?

Johanna Andersson