Magasin Substitut

Categories
Nöje&livsstil

Johanna Andersson

I väntan på den brinnande boken

Utanför Ines Lohrs bokhandel i Göteborg. Foto: Johanna Andersson.

Ines Lohr ställer upp en nyinkommen glänsande pocketbok i den välfyllda hyllan medan hon berättar att det gått fjorton år sedan hon flyttade från Uppsala för att starta sin egen bokhandel mitt i centrala Göteborg. Effekterna av vårens rådande pandemi kunde hon däremot inte förutse.

Vi försöker göra vad vi kan för att nå ut till kunderna, men det gäller att ligga på och att hela tiden vara i framkant. 

Solen sprider sig över torget på Kapellplatsen, flera besökare njuter av en kopp kaffe och någon bläddrar i en bok utanför den lilla bokhandeln som också fungerar som ett café. Ines Lohr är i full fart med att breda smör på en macka som är en del av en beställning som snart ska hämtas upp av en kund.  

I Ray Bradburys klassiska roman ”Fahrenheit 451” släcker brandmännen inte bränder utan bränner böcker. Bokens titel I Ray Bradburys klassiska roman ”Fahrenheit 451” släcker brandmännen inte bränder utan bränner böcker. Bokens titel anspelar på den temperatur vid vilken tid som papper fattar eld. Även om den rådande pandemin inte är lett till något bokbål så är framtiden för den fysiska bokhandeln oviss och ingen vet hur det kommer påverka tillgången till fysiska böcker framöver.   

Ines Lohr har inte märkt av någon större minskning i sin försäljning än, även om hon blivit tvungen att korttidspermittera sin enda anställda och friställa extrapersonal. 

Fast sedan har jag ju aldrig varit med om en liknande situation som den här tidigare så det är svårt att säga hur det kommer bli. 

Enligt Svenska Bokhandlarföreningen så minskade försäljningen i den fysiska bokhandeln med 37,4 procent under några kritiska veckor i mars och april i år. Internetbokhandeln ökade under samma period istället sin försäljning med 6.3 procent, medan bokförsäljningen totalt minskade med 9.5 procent.

Svenska Författarförbundet, Förläggareföreningen och Bokhandlarföreningen startade under våren läskampanjen #hemmamedenbok för att undvika att människor skulle stå utan läsmöjligheter. Ines Lohr erbjuder därför hemleveranser av böcker till kunder som av olika anledningar inte kan eller vill vistas utomhus, antingen före öppning eller efter butiken stängt och låter dem besöka butiken utanför ordinarie öppettider. 

De flesta kommer fortfarande själva in i butiken för att betala för sin bok eller fika men när en kvinna kikar in genom dörren och säger att hon helst inte vill betala inomhus kilar Ines Lohr snabbt ut med kortläsaren för att göra upp med kunden som druckit en espresso. 

Maria Edsman som är VD för Bokhandelsgruppen som bland annat äger Akademibokhandeln och Bokus anser inte att det här kommer bli dödsstöten för den fysiska bokhandeln. Däremot tror hon att konsekvensen kan bli att många mindre orter kan komma att stå utan bokhandel. 

      Jag är tyvärr övertygad om att boken skulle få en mycket mindre del av svenskarnas liv om den inte fanns synlig där människor rör sig. Bokhandeln sprider boken i en bredare krets än nätbokhandeln och i bokhandeln säljs många böcker som ges bort i present. Kanske till någon som annars inte hade köpt den. 

Hon anser också att författarsamtal levandegör litteraturen och att även försäljningen på nätet ökar där det finns bokhandlar. Därför oroas hon inte direkt av näthandelns framfart när det kommer till de fysiska butikernas förutsättningar och bredden av titlar som finns tillgängliga för kunderna. 

Däremot kommer nätbokhandeln ha svårare att nå ut till den breda massan, där bokintresset kanske inte är så högt att man aktivt går in och letar hos en nätaktör. Om det bara fanns nätbokhandel tror jag vi skulle behöva komma ut och träffa människor på andra sätt. Fler bokfestivaler, författarsamtal med försäljning, pop-up-butiker och liknande.  

Ines Lohr förklarar att det i vanliga fall brukar arrangeras flera författarbesök i veckan som nu ställts in för att inte riskera kundernas hälsa, samt att flera aktiva bokklubbar samt det stickcafé som hålls en lördag i månaden tillsvidare fått slå ihop pärmarna. Hon stryker handen över ett nyinkommet exemplar av Vibeke Holst ”Pesten”. 

Hon visste inte hur rätt hon skulle träffa.

Konst ställer hon däremot fortfarande ut. Just som Ines berättar om den pågående utställningen som visar upp olika mörkrumstekniker av Patrick Hartnett, Khalil Hudson och Bo Andersson så plingar det till när fotografen John Kvarnmark kliver in genom dörrarna för att köpa Ariel Levys nyutkomna roman Någon som dutill sin fru som efterfrågat den. Ines hälsar varmt och han visar upp en fotobok som han låtit sammanställa med en blandning av sina bästa bilder. 

Tar du en sådan här bild så har du ditt på det torra sen, säger han och pekar på framsidan av boken där han placerat den bild som han tycker är den bästa han tagit de senaste åren. 

Själv besöker han Ines Lohrs bokhandel ofta.

Det här är stadens vattenhål, både kulturellt och socialt sett. 

Frida Edman som är mässansvarig på Bokmässan i Göteborg tror inte att det är bra att den fysiska bokhandeln påverkas negativt på grund av det rådande läget. 

Tillgängligheten av litteratur är viktig för läsning. Den lokala bokhandeln är bra på detta, men vi kommer nog se en förstärkning och fler nischade bokhandlare. Kanske även bokhandlare kombinerat med kaffe eller vin. Den utvecklingen har vi sett i London till exempel.

Någon som inte heller tror på att boken kommer brinna inom den närmaste framtiden är Eva Wadman som efter att i 30 år arbetat som anställd på olika bokhandlar förra året bestämde sig för att vända blad och öppna eget i Majorna. Hon visar stolt upp den lilla mysiga butiken som rymmer en stor avskild barnavdelning med leksaker och bord med plats för vila och lek. 

Det är många som är föräldralediga här så vi hade novellbokcirklar två gånger i veckan vilket passade bra eftersom de går fort att läsa så det hinns med även med mindre barn. Jag har sett att de som varit med även umgås efteråt vilket är kul.

Hon hade sex bokcirklar på gång och några författarträffar som på grund av rådande läge blivit inställda. Hon upplever att bokbranschen till en stor del hämtat sig från konkurrensen från nätbokhandlarna men att den fysiska bokhandeln redan innan krisen var på gränsen. 

Jag känner många som jobbar i bokhandlar runt om i Göteborg och nu riskerar de att få stänga, även om jag tror att risken främst är att det är bokhandlar på de mindre orterna som kommer få slå igen.

Hon tror att det finns en påtaglig risk att kunder missar nya upplevelser och att hitta sådant de annars inte hade läst om de till en allt större grad hänvisas till nätbokhandlarna.

Man för samtal om böcker på ett annat sätt i en fysisk butik, man kan prata och ge personliga tips och service till kunder.

Även om Eva Wadman också är begränsad i hur många titlar hon kan ta in till butiken så är hon glad över att hon trots allt fått ganska många återkommande kunder som väljer att beställa via henne hellre än hos en nätbokhandel. 

Konkurrensverket utreser vilka nya utmaningar de digitala plattformarna innebär. Den första etappen har pekat på att det rådande regelverket kommer behöva uppdateras för att möta de nya förutsättningarna. 

Hon känner sig lite kluven till streamingtjänster som till exempel Storytel.

Det är tråkigt om det betyder att folk läser mindre fysiska böcker. Det är ju en annan sak att läsa en fysisk bok än att lyssna. Däremot tycker jag det fungerar utmärkt som ett komplement till annat läsande. Men det är inte bra om det får människor att läsa mindre.

En risk hon ser är också att Storytel som sedan 2016 äger fler förlag, bland annat Nordstedts, kommer ha större krav på att böcker ska vara formaterade för att fungera i uppläsningsformat redan från början.

Om författare blir styrda att skriva på ett sätt för att passa den mallen så är det ju bedrövligt.

Hon tror också att det finns ett problem i att stora kedjor är så likriktade, att det ser likadant skyltat ut överallt och att butikerna i en hög grad liknar varandra.

Det är där bokhandlarna kan göra skillnad, med kunnig personal som får utrymme att uttrycka sin egen smak.

Dan Panas som är kommunikationschef för streamingtjänsten Storytel ser ingen risk med att genrebredden i utbudet skulle påverkas negativt i en period då digitala plattformar växer medan de fysiska butikerna minskar i sin försäljning. 

Vi ser tydligt att våra användare verkligen upptäcker både nya författarskap och titlar – även bortom topplistorna. 

Enligt honom så upptäcker människor till en högre grad nya författarskap via streamingtjänsternas tips och och algoritmer som kan ge personliga tips till kunden vilket kan ge nya läsupplevelser.  

– Enligt vår senaste undersökning säger tre av fyra av våra svenska användare att de upptäckt nya genrer sedan de blev Storytel-kunder, och 83 procent uppger att de lyssnar/läser mer sedan de började använda Storytel, säger han.

Storytel är en av de få distributörer av böcker i Sverige som inte behövt permittera någon personal under den här tiden. De presenterar istället en intäktstillväxt på 45 procent under första kvartalet av 2020.  

I Majorna har Eva Wadman just packat upp ett exemplar av Yahya Hassans nyutkomna bok som hon visar upp.  

Jag sålde slut de två exemplaren jag hade redan en halvtimme efter att det rapporterats om att han dött, en tragisk händelse.

Den 24 årige dansken blev snabbt ett stort namn när hans debutdiktsamling utkom 2013. Han omkom den 29 april i år, 24 år gammal. 

En kund kommer in i butiken för att köpa en present till en kompis som ska flytta från Göteborg och får den inslagen i det nyinkomna vårpappret med humlor på innan hon nöjt lämnar butiken och fortsätter ut i vårsolen.

Eva Wadman erbjöd sig tidigt att cykla hem till människor som beställt böcker av henne, men ingen har ännu nappat på det förslaget. Däremot har hon skickat böcker och gjort upp utanför butiken med kunder som av olika anledningar inte velat komma in. Hon tror däremot att det kommer krävas hårt arbete för att den fysiska boken ska kunna räddas från de hotande lågorna.  

Det gäller att tänka att det här är utöver en vanlig bokhandel. Att det ska vara roligt och att allt handlar om service och att erbjuda kunden något unikt. 

Tillbaka på Kapellplatsen har Ines Lohr just plockat upp dagens sändning av böcker och ger sig genast i kast med att städa av espressomaskinen som gått varm under morgonen. 

Även hon anser att bokhandlarna i framtiden kommer behöva arbeta på ett annat sätt och fungera mer som en mötesplats. Även om hon säljer saker utöver böcker så försöker hon hålla sitt sortiment så renodlat som möjligt.

Vi är ju trots allt en bokhandel

Hon ser inte heller streamingtjänster som konkurrenter till sin verksamhet utan anser att det erbjuda ett bra komplement till den fysiska boken. Hon anser också att hon som ägare till en liten bokhandel har fler möjligheter än kedjor eftersom hon själv kan välja hur hon strukturerar upp sin butik. 

Jag tror att det kommer vara värre för de större kedjorna, vi är mer fria och innovativa, säger hon.