Magasin Substitut

Categories
Nöje&livsstil

Karaoke

Digitalt livequiz i karantärstider

En möjlighet att quiza direkt från tv-soffan

Foto: Jack Mikrut, TT

När barer stängs ner och fler rekommendationer från Folkhälsomyndigheten sätts in leder det till att det vanliga utelivet påverkas. Här på Chapmans torg har Karaokebaren Sing Sing därför börjat sända alla sina musikquiz digitalt istället.

Det har mottagits extremt bra. Många har skickat in bilder till oss hur mysigt de har det i tv-soffan, berättar Fia Schelander som håller i quizet.

Det är torsdag kväll och klockan börjar närma sig 20.00. För två månader sedan satt man kanske på någon hemmafest, festfixad och lyssnade på en bra låt. Med folk runt omkring började det snackas om utgång. Musiken stängs av medan alla famlar omkring efter sina skor. Någon spiller lite av sin öl medan någon skriker att vi kommer missa bussen. Väl inne på baren beställs det in drinkar medan någon intar scenen för att sjunga den första låten. Det låter lite falskt, så som det ska låta när man sjunger karaoke. Stämningen är bra inne på baren. Det blir nog en bra kväll. 

Fia Schelander har under ett års tid arbetat som Sing Sings quizledare. Foto: Staffan Löwstedt, TT

Idag ser verkligheten lite annorlunda ut. På teverumsbordet står chips och öl för en hel kväll. Det blir ingen utgång idag. Det är inte lika många människor i rummet, kanske bara de närmaste vännerna. Någon sänker musiken och startar teven för snart blir det digitalt quiz. Det blir nog en bra kväll idag också. 

Fia Schelander ,som är event- och marknadsansvarig på karaokebaren Sing Sing, ansvarar varje vecka för barens quiz. 

– Det är ett väldigt roligt arbete för det har alltid varit uppskattat. Vid varje quiztillfälle var det alltid fullbokat, säger Fia. 

Starten för Sing Sings digitala quiz

I mars kom de första rekommendationerna och restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Restauranger och krogar behöver nu ta sitt ansvar och se till att det inte blir trängsel inne i lokalerna. I Sing Sings lokaler får det plats 80 personer. Karaokebaren ansåg därför att det inte längre var hållbart att ha quiz med så pass mycket folk i lokalen. 

– Jag kände att det var sorgligt att ställa in quizen. Men så tänkte jag att vi kan väl visst ha quiz, bara inte på samma sätt! säger Fia. 

Efter det började en ganska lång process när alla tekniska bitar skulle falla på plats. Fia förklarar att det fanns flera frågor som behövde få svar; Hur fungerar det tekniska arbetet? Hur mycket kommer tittarna att fuska? Vilka frågor kan man ställa för att minska fusket? Hur mycket måste man anpassa sig för att det är livesänt? 

– Lösningen blev att vi i första hand försöker ställa frågor som inte går att googla fram svaret på. Jag tror det är därför folk uppskattar quizet så mycket för man behöver verkligen använda sin tankekraft, förklarar Fia Schelander. 

Så här såg livesändningen ut med chattfunktion. Foto: Annie Åberg

Det är tomt i lokalen idag och livesändningen sköts av Fia Schelander tillsammans med Jonathan Eklund som hjälper till med quizen på Sing Sing ibland. Det är ganska mörkt inne i lokalen men kvällssolen skiner in genom fönstret. Fia sitter vid ett bord med en dator och håller koll på chatten. Jonathan står upp vid baren och ställer frågorna för kvällen. De har båda hällt upp en varsin öl som de dricker från titt som tätt. I chatten skrivs det “Skål!” från flera av tittarna. Jonathan presenterar kvällens första kategorin som är “ÖJ! Lyssna!. Nu gäller det att spetsa öronen. Sebastian klickar på play och ett ljudklipp spelas upp som innehåller en mängd märkliga ljud. Det består av ett utdrag från en erotisk novell, Sven Melander som frågar lilla Anna vad hon önskar sig, någon som visslar, melodin till “Lille katt”, uppläsning av flera olika siffror och mycket annat. Förhoppningsvis fastnade något av den informationen för man får inte reda på frågorna förrän efter ljudklippet är slut. 

En ökad chans att folk fuskar

Att sända quizen live har öppnat upp en del möjligheter för karaokebaren. 

– I vanliga fall fick det plats 80 personer i lokalen när vi körde quiz. Nu när vi har kört live har ungefär 250 personer medverkat varje gång vilket är extremt härligt, säger Fia. 

Att börja med livesändningar blev räddningen för Sing Sings quizkvällar. Däremot kom idén med en del problem. Fia Schelander berättar att rättningen blir svårare när den inte sker i lokalen. Istället mejlas svaren in till baren efter livesändningen. 

– Man tappar ju den här mysiga stämningen när alla rättar varandras svar. Ett annat problem är självklart att det blir lättare att fuska, berättar Fia. 

– Egentligen spelar det inte mig så stor roll om folk fuskar, även fast det blir tråkigt för övriga spelare. Men det viktigaste är ändå att de som medverkar har roligt oavsett vem som vinner, fortsätter hon. 

Kvällens bildfråga: vilka Eurovisionbidrag kommer faktiskt från Ryssland? Foto: Annie Åberg

Nu är det dags för nästa fråga på livesändningen. Den här gången är poängen att lista ut vilka två låtar som har blivit ihopmixade. Sebastian startar låten och melodin till Missy Elliotts låt “Get Ur Freak On” spelas. I takt med melodin sjunger Sebastian låttexten till “Kom och ta mig” av Brandsta City Släckers. 

– Va Jonathan! Jag är mållös, skrattar Fia när låten är slut. Hon läser upp ett par kommentarer från chatten medan Jonathan tar ett steg fram mot kameran. 

– Vi söker alltså artist på musiken och artist på texten, och nej ni får inte poäng för Jonathan Eklund, utbrister han. 

Virusets enorma påverkan på karaokebarer

Covid-19 har påverkat barer och restauranger på väldigt omfattande vis. Sebastian Popescu, som är restaurangchef och delägare på Sing Sing, berättar att karaokebaren har behövt ta flera åtgärder för att anpassa sig till det rådande tillståndet. I lokalen finns skyltar som guidar gästerna rätt samt informerar om de nya reglerna som gäller. En del av borden är borttagna för att öka avstånd. De har dessutom minskat öppettiderna. Numera har Sing Sing bara öppet på fredagar och lördagar, istället för fyra gånger i veckan som de brukade ha. Personalen har också utökat sina hygienrutiner. 

– Vi ser till att det inte är för mycket folk inne i lokalen och vi säkerställer att människor håller avstånd till varandra, berättar Sebastian Popescu. 

Han förklarar att verksamheten har en minskad omsättning på 75 procent. De har också behövt permittera all personal och reducera alla kostnader. Dessutom får Sing Sing inte längre lika många företagsbokningar eller svensexor och möhippor. 

– Trots allt har jag ändå förståelse för, i jämförelse med andra länder, de något milda åtgärder som myndigheterna har satt. Det är ingen lätt uppgift. Ur ett ekonomiskt perspektiv förstår jag försöket att hålla verksamheterna öppna så gott det går, förklarar Sebastian Popescu. 

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Sing Sing är inte den enda karaokebaren i Majorna som har påverkats av covid-19. En spårvagnshållplats närmare centrum ligger sedan slutet av 1980-talet Restaurang Penang. Här har Doris Lau haft karaokekvällar sedan starten. 

– Vi har tappar 95 procent i vår omsättning både i mars och april. Vi har dessutom förlorat alla privata och företag som brukar boka bord för buffé och karaoke på våren, berättar Doris Lau som är restaurangägare för Restaurang Penang. 

– Nu när sommaren kommer tror jag att vi kommer tappa alla svensexor och möhippor också, fortsätter hon. 

Doris Lau har valt att stänga sin verksamhet för allmänheten. Istället är restaurangen enbart öppet för privata sällskap som behöver bokas i förhand. Hon förklarar att människor känner sig tryggare att umgås med deras egna sällskap som de känner väl. Då kan de ha mer koll på om alla är friska innan de ger sig ut. Doris Lau förklarar att det dessutom är lättare för personalen att följa alla hygienrutiner när det är små slutna sällskap istället för en massa drop-in gäster. 

– Det viktigaste för oss är att gästerna känner sig trygga. Vi vill ta vårt egna samhällsansvar så gott vi kan genom att följa alla riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger Doris Lau. 

Restaurangägaren har funderat på att köra karaoke online men i dagsläget är det ingen åtgärd hon har tagit ännu. Hon beskriver att människor saknar närheten, samhörigheten och den euforiska känslan när alla kommer nära varandra för att sjunga tillsammans. Det blir inte samma sak online. 

– Jag har haft Penang i över 30 år. Covid-19 är definitivt den största negativa påverkan på min verksamhet hittills. 

Det kommer bli fler digitala quiz

Tillbaka på Sing Sing börjar klockan röra sig mot 21.00 och det är dags för den näst sista frågan. Kategorin är “Googlepoesi”. En dramatiskt låt börjar spelas där Sebastian läser upp en låttext på ett poetiskt vis. Det är en engelsk låt som har blivit översatt till svenska med hjälp av Google Translate. Eftersom det låter ganska märkligt skrattar Sebastian och Fia lite i bakgrunden samtidigt som de läser igenom chatten på datorn. Ölen i deras glas börjar ta slut och det är inte mycket kvar av livesändningen. Nu är det bara en utslagningsfråga kvar och sedan är det dags för ett resultat. 

Frågan “Googlepoesi” lät så här. Kan du lista ut vilken låt det är?

Fia Schelander berättar att livesändningar har mottagits extremt bra från publiken. Karaokebaren har till och med bestämt sig för att börja livesända alla sina quiz digitalt, även när coronakrisen är över. De har planer på att köra quiz i lokalen parallellt med livesändning för att så många som möjligt ska kunna medverka. 

Det har varit ett så lyckat projekt att vi har bestämt oss för att fortsätta. Det är inte helt bestämt hur det kommer att fungera men det kommer absolut bli mer livesändningar!

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som påverkar barer och restauranger 

Åtgärder för att minska risk för smittspridning

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. 
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna. 
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer. 
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annie Åberg