Magasin Substitut

Categories
Nöje&livsstil

Skrivartävling

Skriveriet satsar på unga röster

Den nystartade Skriveriet håller sin första skrivtävling. Ett projekt riktat mot unga som älskar att uttrycka sig i text. Målet är att öka mångfaldet i kulturvärlden och få ungas röster hörda.
– Som vår tagline är: “den som skriver om världen, formar världen”, säger Malaika Bekhit, medgrundare av Skriveriet.

Illustration: Philippa Fransson

Skriveriets tävling riktar sig mot unga mellan 15 och 25 år som har ett intresse för skriven text. Allt från sångtexter till debattartiklar och poesi. De välkommnar allt material så länge det är på svenska och under 3000 ord. Temat för årets tävling är “Om jag var du…” och sista anmälningsdag är 1 juni.

– Man får skriva i princip vad man vill utifrån vårt tema som man får tolka lite hur man vill, helt enkelt. Vi håller det fritt för att vi vill att man ska kunna uttrycka sig på vilket sätt man vill, säger Malaika Bekhit.

Skriveriet är en ideellt projekt som startades tidigare i år ur ett initiativ från Global Shapers Community Stockholm. Organisationen har valt att rikta in sig på just litteratur och kultur för att bidra till en bättre mångfald och en mer inkluderande kulturvärld.

– Det är ett projekt som avser att lyfta fram nya och ohörda författarröster för att främja kulturvärlden. Anledningen till att vi valda att rikta in oss på just litteratur var för att vi vet att läsning påverkar väldigt mycket hur man uppfattar världen och att det bidrar till en empati och förståelse för varandra, säger Malaika Bekhit.

Projektet är satt för att motivera fler unga att värdesätta sin röst och sin plats på det allmänna planet.

– Man finner många av de underrepresenterade grupperna i den kategorin, i och med att det är svårt som ung att bli tagen på allvar. Vi vill uppmana unga att skriva och på så sätt få sin röst hörd. Inspirera unga till att ta tag i rösten och få ner den i skrift, säger Malaika Bekhit.

Illustration: Philippa Fransson

Skrivtävlingen som Skriveriet håller är menat att fungera som ett litteraturpris, och tävlingen kommer upprepas en gång per år. Varje år kommer ett nytt tema att tas fram och nya bidrag kommer tas in. De tio bästa bidragen kommer att publiceras i en antologi. Det bästa bidraget kommer vinna ett pris på 10 000 kronor. Priset ska stödja personen i dens skrivande och göra det möjligt för hen att undsätta tid för det.

– Förhoppningsvis kommer vi även få fram ett mentorsprogram för vissa i framtiden också. De tio bästa bidragen kommer att publiceras för vårt mål är att unga röster även ska synas på det allmänna planet, säger Malaika Bekhit.

“Vi vill uppmana unga att skriva och på så sätt få sin röst hörd”

Malaika Bekhit

Det tidigare projektet ”Ortens bästa poet” inspirerade arbetet med Skriveriet. ”Ortens bästa poet” engagerade många unga från underrepresenterade områden. Tävlingen lades ner 2018 på obestämd tid.

– Där var det jättemånga som engagerade sig och det kändes så synd att inte ta vara på de rösterna och det engagemanget som redan fanns där i form av poesi. Vi kände att det fanns ett behov där, säger Malaika Bekhit.

Hittills har de fått in runt 140 bidrag, men de välkomnar fler. Om intresset växer för projektet vill Skriveriet även utöka kategorierna.

– Vi har valt att fokusera på unga nu men vi vet att det finns många över 25 som också har berättelser att berätta, så det är ju en punkt vi har i åtanke till kommande tävlingar. Att man kanske gör en ‘Skriveriet över 25’, eller liknande, så att den möjligheten också finns. Men vi tänker främst unga för att vi också vill ha en folkbildande funktion.

Philippa fransson